Care este temperatura optima pentru somn in dormitor?

Desi multa lume este de parere ca "ne pierdem o treime din viata dormind", adevarul este ca importanta somnului nu poate fi contestata. Nici pana in ziua de astazi, oamenii de stiinta nu si-au dat seama cum functioneaza acest mecanism extraordinar de complex si ce procese au loc in creier in timpul noptii.

Cert este ca, indiferent cat de obositi am fi, fizic, psihic sau din cauza consumului unor medicamente ori a unor substante precum alcoolul, de dimineata ne trezim odihniti, proaspeti si gata sa luam in piept o noua zi si tot ce ne ofera aceasta.

Totusi, pentru a ne asigura ca dormim in cele mai bune conditii, trebuie sa luam in calcul diferite variabile: aerisirea camerei inainte de somn, asigurarea unei luminozitati cat mai reduse, stingerea smartphone-ului sau a televizorului cu cel putin o jumatate de ora inainte de culcare, respectiv garantarea unei temperaturi optime pentru somn.

Toate aceste detalii, dar si ora la care am servit ultima masa sau cat de bine ne-am hidratat inaintea noptii, influenteaza mai mult sau mai putin calitatea odihnei. Insa pentru ca noi, la Vollmax, ne pricepem la gradele Celsius, o sa ne ocupam de acest aspect in continuare.

Multa lume se intreaba care este temperatura optima pentru somn, insa raspunsul la aceasta chestiune nu poate fi unul singur, intrucat depinde de foarte multi factori. Astfel, pe perioada iernii, specialistii recomanda o temperatura constanta de 18-20 de grade Celsius in dormitor, in timp ce in restul casei ar trebui sa fie undeva la 21 de grade Celsius.

Cu alte cuvinte, in camera de somn este indicat sa fie ceva mai racoare, tinand cont ca ne si invelim cu o patura sau chiar o plapuma, iar transpiratia ar fi destul de incomoda din toate punctele de vedere.

Pe de alta parte, pe perioada verii, temperatura ideala pentru somn este de 20-22 de grade Celsius, prin urmare tot ceva mai racoare decat in restul locuintei. In ambele exemple de mai sus, trebuie sa tinem cont nu atat de valorile efective, ci mai ales de diferenta fata de temperaturile exterioare.

In situatia in care intre interior si mediul inconjurator este un "ecart" mai mare de 15 grade Celsius, fie in plus (pe perioada iernii), fie in minus (pe perioada verii), corpul va resimti un disconfort accentuat.

Poate ca raspunsul la intrebarea "Care este temperatura optima pentru somn?" ti se pare unul surprinzator, in ideea in care te-ai fi asteptat ca iarna recomandarea sa fie una cu mai multe grade Celsius (in jurul a 25O C), iar vara - cu mai putine (spre exemplu 18O C). Insa tocmai acel disconfort despre care am mentionat mai sus este cel care face ca valorile sa fie ceva mai echilibrate. In concluzie, chiar daca initial temperatura din dormitor ti se va parea usor scazuta pe perioada iernii, respectiv ridicata pe perioada verii, ai incredere in recomandarile noastre si, nu in ultimul rand, in capacitatea corpului tau de a se autoregla. Somn usor!