De ce sa folosesti un aparat de purificat aerul in locuinta ta?

Poluarea a atins cote alarmante in marile orase, asadar dezbaterile aprinse nu sunt numai pe tema poluarii din mediul extern, ci vizeaza si factorii poluanti care pot fi prezenti in fiecare locuinta. Din moment ce aerul din spatiile interioare nu este ventilat si circulat precum cel de afara, factorii poluanti pot ramane pentru o perioada indelungata si pot afecta sanatatea persoanelor.

 

Cum functioneaza un aparat de purificat aerul?

Aparatele de purificat aerul (purificatoarele) sunt dispozitive alcatuite dintr-un ventilator si unul sau mai multe sisteme de filtrare. Sistemul de ventilare din alcatuirea purificatorului trage aerul din incapere si il directioneaza catre sistemul de filtrare. Filtrele unui aparat de purificat aerul pot retine factori de poluare precum praful, polenul si bacteriile, reimprospatant aerul din incapere. Acest proces de filtrare ajuta la mentinerea unei atmosfere sanatoase in locuinte si spatii de lucru.

 

Cele mai multe aparate de purificare a aerului folosesc filtru de tip HEPA (High-Efficiency Particulate Air), insa unele modele pot fi prevazute cu alte sisteme de filtrare, precum carbonul activ sau lumina ultravioleta. Variantele fabricate cu ajutorul ultimelor tehnologii vor pune la dispozitie sisteme avansate de filtrare care cuprind mai multe tipuri de filtre.

 

Purificatoarele pot reimprospata aerul “statut”, reducand riscurile asociate factorilor de poluare din interiorul locuintei. In cazul unui aer poluat, pot aparea infectii sau sensibilitati ale tractului respirator, probleme neurologice sau chiar agravarea afectiunilor cardiorespiratorii.

Beneficiile aduse de un aparat de purificat aerul

Purificatoarele pot elimina circa 99,7% din particulele nocive regasite in aerul din locuinta sau biroul tau. Eliminarea acestor factori de poluare poate avea efecte benefice asupra sanatatii pe termen lung, precum imbunatatirea somnului sau chiar prelungirea vietii.

 

- Alergiile si astmul. Foarte multe persoane sufera de astm sau alergii sezoniere. Intrucat sensibilitatea tractului respirator este mult mai mare, aerul din locuinta sau din mediul de lucru trebuie sa fie lipsit de factori iritanti. Un aparat de purificat aerul va elimina polenul, acarienii de praf si alte microorganisme si particule care pot declansa simptome severe.

 

Pe langa protejarea sanatatii, folosirea unui purificator poate insemna cresterea confortului si a calitatii vietii. Atunci cand caile respiratorii sunt iritate, calitatea somnului nu va fi excelenta. Pana la urma, cine poate dormi atunci cand are nasul infundat sau stranuta in mod constant?

 

- Chimicalele. Inchiderea usilor si ferestrelor casei nu te va feri de factorii de poluare din mediul extern, precum dioxidul de nitrogen sau monoxidul de carbon. Aceste substante gazoase sunt regasite in zonele cu trafic auto intens, asadar marile orase au aceasta problema. Expunerea constanta la aceste substante poate creste riscul dezvoltarii unor afectiuni foarte grave de sanatate, asadar purificarea aerului din locuinta este esentiala.

 

Chiar si atunci cand nu locuiesti intr-unul din marile orase ale tarii, substantele de curatare pe care le folosesti in baie sau bucatarie pot produce vapori toxici. Multe solutii de curatare si dezinfectare contin amoniac, clor si alte substante nocive. Acestea pot fi captate de filtrele cu carbon activ, iar aerul din locuinta va fi curatat si purificat.

 

- Bolile cu transmitere prin aer. Atunci cand unul dintre membrii familiei trece printr-o raceala sau chiar printr-un episod de gripa, restul membrilor sunt, de regula, afectati de acelasi virus. Acelasi lucu este valabil si in cazul spatiilor de lucru comune, intrucat toate persoanele respira “acelasi” aer. Un aparat de purificat aerul cu filtru HEPA va capta bacteriile si virusurile din aer, tinand la distanta pericolele de acest tip.