Pompe Caldura

Atunci cand cauti cea mai performanta metoda de incalzire si racire a unei locuinte ori a unui spatiu de lucru sau cand doresti sa cresti eficienta sistemelor de climatizare, poti sa iei in calcul si o pompa de caldura. Cel mai mare beneficiu al unei pompe de caldura este ca poate sa iti ofere control asupra climatizarii pe tot parcursul anului, incalzind spatiul interior pe timp de iarna si racindu-l pe durata verii. Pe deasupra, unele pompe de caldura pot incalzi si apa.

Filtreaza dupa

Produse 1-24 din 276

Descendent
Vizualizare ca Grila Lista

Produse 1-24 din 276

Descendent
Vizualizare ca Grila Lista

Cel mai mare beneficiu al unei pompe de caldura este ca poate sa iti ofere control asupra climatizarii pe tot parcursul anului, incalzind spatiul interior pe timp de iarna si racindu-l pe durata verii. Pe deasupra, unele pompe de caldura pot incalzi si apa.

Pompele de caldura sunt dispozitive electrice care extrag caldura dintr-un mediu si o transfera intr-un alt mediu. Aceasta nu este o tehnologie noua, fiind folosita cu succes peste tot in lume de cateva decenii. Frigiderele si aparatele de aer conditionat sunt numai doua dintre sistemele care se bazeaza pe acest tip de tehnologie.

De regula, folosirea in mod exclusiv a unei pompe de caldura nu este cea mai economica varianta, insa atunci cand acest sistem ese folosit impreuna cu un altul bazat pe gaz sau electricitate, economia si eficienta vor fi sesizabile atat iarna, cat si vara. Daca deja ai un sistem de incalzire electric, instalarea unei pompe de caldura se va dovedi un mod eficient de a reduce costurile energiei atat in cazul unei locuinte, cat si in cazul unui spatiu de lucru de dimensiuni mai mari.

Cu toate acestea, trebuie sa iei in calcul toate detaliile inainte sa alegi pompa de caldura pe care sa o instalezi. Cu toate ca pompele de caldura sunt mai eficiente din punct de vedere energetic decat alte sisteme conventionale de climatizare, pretul lor poate fi unul mai mare decat al celorlalte echipamente. O investitie buna, insa, isi va demonstra avantajele pe termen lung, motiv pentru care achizitionarea unei pompe de caldura va fi potrivita numai daca vrei sa o folosesti atat iarna (pentru incalzire), cat si vara (pentru racire).

Ce este o pompa de caldura?

In esenta, o pompa de caldura este orice sistem care absoarbe energie dintr-o singura sursa, ajusteaza temperatura prin utilizarea agentului frigorific si apoi o elibereaza fie printr-o sursa diferita, fie printr-un emitator diferit. O varietate de pompe de caldura pot fi gasite intr-o casa, cum ar fi frigiderul sau aerul conditionat. Cand vine vorba de ceea ce numim confort acasa sau solutii HVAC, o pompa de caldura este ceea ce numim un sistem complet de incalzire, racire si management al temperaturii pentru o casa. Actioneaza eficient ca „intermediar” care gestioneaza unitatile existente in casa utilizate pentru incalzire sau racire.

O pompa de caldura in sine este de obicei compusa dintr-o unitate exterioara si interioara. 

Componente importante ale unui sistem de pompa de caldura

Un sistem tipic de pompa de caldura cu sursa de aer este format din doua componente majore, o unitate exterioara (care arata exact ca unitatea exterioara a unui sistem de aer conditionat cu sistem split) si o unitate interioara de tratare a aerului. Atat unitatea interioara, cat si cea exterioara contin diferite subcomponente importante.

Unitate exterioara

Unitatea exterioara contine o bobina si un ventilator. Bateria functioneaza fie ca un condensator (in modul de racire), fie ca un evaporator (in modul de incalzire). Ventilatorul sufla aer din exterior peste serpentina pentru a facilita schimbul de caldura.

Unitate interioara

La fel ca unitatea exterioara, unitatea interioara, denumita in mod obisnuit unitatea de tratare a aerului, contine o bobina si un ventilator. Bateria actioneaza ca un evaporator (in modul de racire) sau ca un condensator (in modul de incalzire). Ventilatorul este responsabil pentru miscarea aerului prin serpentina si prin casa.

Agent frigorific

Agentul frigorific este substanta care absoarbe si respinge caldura pe masura ce aceasta circula prin sistemul pompei de caldura.

Compresor

Compresorul presurizeaza agentul frigorific si il deplaseaza in intregul sistem.

Supapa de inversare

Partea sistemului pompei de caldura care inverseaza fluxul de agent frigorific, permitand sistemului sa functioneze in directia opusa si sa comute intre incalzire si racire.

Valva de expansiune

Supapa de expansiune actioneaza ca un dispozitiv de dozare, regland debitul agentului frigorific pe masura ce acesta trece prin sistem, permitand o reducere a presiunii si a temperaturii agentului frigorific.

Cum sa alegi pompa de caldura potrivita?

Pe langa pretul de achizitie, va fi necesar sa iei in calcul si alti factori legati de acest sistem:

  • Cat spatiu va fi necesar pentru a monta instalatia?
  • Care este perioada de functionare neintrerupta a unei pompe de caldura?
  • Va trebui sa faci modificari ale instalatiei electrice sau de climatizare pentru a acomoda acest echipament?
  • Care este frecventa reviziilor asupra pompei de caldura si care va fi costul acestora?

Indiferent de destinatia spatiului pe care doresti sa il incalzesti si racesti cu ajutorul unei pompe de caldura, este necesar sa te informezi in legatura cu toate aspectele importante pentru a te asigura ca faci alegerea potrivita. Tocmai de aceea, specialistii de la Vollmax iti stau la dispozitie cu toate informatiile necesare despre pompe de caldura si sisteme de climatizare corespunzatoare fiecarui spatiu.

 Eficienta energetica a imobilului

Pompa de caldura este un sistem deosebit de eficient, astfel incat te poate ajuta sa reduci simtitor costurile energiei. Cu toate acestea, imobilele ineficiente din punct de vedere termic vor contracara beneficiile aduse de un sistem eficient de climatizare. Astfel, atunci cand iti propui sa reduci costurile prin eficientizarea sistemului de climatizare, asigura-te ca imobilul nu realizeaza transfer termic cu mediul exterior prin pereti izolati necorespunzator, acoperis, ferestre si usi sau chiar crapaturi si gauri.

O pompa de caldura este un sistem versatil, eficient de racire si incalzire. Datorita unei supape de inversare, o pompa de caldura poate modifica debitul de agent frigorific si poate incalzi sau raci o casa. Aerul este suflat peste o bobina de evaporare, transferand energia termica din aer catre agentul frigorific. Acea energie termica este circulata in agentul frigorific catre o bobina a condensatorului, unde este eliberata pe masura ce un ventilator sufla aer prin bobina. Prin acest proces, caldura este pompata dintr-un loc in altul.

Ce presupune intretinerea pompei de caldura?

Ca orice sistem de incalzire din casa, pompa de caldura va necesita intretinere ocazionala pentru a-si maximiza durata de viata si pentru a o mentine sa functioneze la performanta maxima. O parte din intretinerea poate fi efectuata singur, cum ar fi curatarea filtrelor unitatii aproximativ o data pe luna sau mentinerea unitatii exterioare curata si fara reziduuri - aceasta inseamna verificarea periodica iarna pentru a va asigura ca unitatea exterioara nu este ingropata in gheata sau zapada, si curatarea de iarba taiata, frunze, murdarie si alte resturi in lunile mai calde.

In cele din urma, atat unitatile interioare, cat si cele exterioare ar trebui sa fie curatate in profunzime si verificate pentru cablare slabita, piese uzate, etc. o data pe an.

Sunt pompele de caldura ecologice?

Odata ce sunt instalate, pompa de caldura va asigura 100% din incalzirea si 100% din necesarul de apa calda mult mai eficient decat un cazan pe combustibili fosili. Acest lucru face din pompele de caldura una dintre cele mai economice si mai ecologice solutii de incalzire disponibile astazi. In plus, daca sunt alimentate cu energie regenerabila din retea sau profitand de o solutie solara fotovoltaica, pompele de caldura va pot furniza toata caldura de care aveti nevoie, fara emisii legate de functionare. 


Alegerea unui produs dotat cu agentul frigorific R32 asigura un consum de energie redus pentru utilizator. In acelasi timp, R32 permite utilizarea unui volum mai mic de agent frigorific pentru alimentarea unei singure unitati.
Consumul tau de energie electrica va fi substantial diminuat datorita tehnologiei Inverter, materializata intr-un compresor complex care isi ajusteaza viteza de lucru in functie de temperatura camerei, evitandu-se astfel opririle si pornirile consumatoare de curent in exces.