Sigur „te trage curentul”? Iata cat este adevar si cat este mit in aceasta expresie!

Intrucat noi, la Vollmax, suntem specialisti in punerea aerului in miscare, ne-am gandit ca, in articolul de astazi, sa abordam o tema mereu la moda in tara noastra: situatia in care "te trage curentul". Pentru multi, aceasta expresie este una pur amuzanta, in timp ce altora le provoaca fiori reci pe sira spinarii, atat la propriu, cat si la figurat. Ca intotdeauna, insa, adevarul este undeva la mijloc, motiv pentru care am solicitat ajutorul specialistilor, ca sa ne explice cat e realitate si cat e mit in aceasta zicere pur romaneasca.

"Expresia 'te trage curentul' este doar partial adevarata, intrucat frigul nu reprezinta o cauza directa, ci mai degraba un factor agravant pentru o problema deja existenta, fie ca vorbim despre o durere de dinti, de cap sau de spate. De asemenea, 'curentul' poate provoca sau, mai bine zis, amplifica durerile de urechi, musculare, lombare sau junghiul intercostal. Daca un dinte este deja bolnav, odata cu expunerea la frig durerea va creste in intensitate. Similar, frigul si curentul pot inrautati durerile musculare, ceea ce inseamna ca, daca o persoana a adormit intr-o camera cu usa si geamul deschise, intr-un flux de aer, se poate trezi cu dureri de cap si de spate. Totodata, daca o persoana face efort fizic, transpira si apoi se expune unui astfel de flux de aer, este posibil sa i se declanseze un junghi", explica medicii de la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti.

Prin urmare, cea mai importanta informatie care reiese din explicatiile stiintifice de mai sus si care contrazice "certitudinile" anumitor persoane, mai ales cele de varsta a doua si a treia, este aceea ca niciodata "curentul" nu va provoca o boala noua, ci doar va amplifica o problema deja existenta. Totodata, la capitolul mit se incadreaza si credinta conform careia, daca iesim uzi pe par in medii cu temperaturi scazute, vom raci. "Nu exista nicio legatura intre virusurile care provoaca raceli si expunerea la frig", explica specialistii. O explicatie mult mai plauzibila este legata de o imunitate scazuta sau de cresterea virusurilor, bacteriilor si alergenilor din aer.

In concluzie, nu pentru a impaca ambele tabere, ci pentru ca acesta este purul adevar, putem conchide ca frigul nu este o cauza directa, insa contribuie la intetirea durerilor de dinti, de urechi, de spate si musculare. "Frigul si curentii de aer pot intensifica anumite suferinte preexistente, insa bacteriile sunt cele care duc la aparitia infectiilor. Cat despre raceala, aceasta este cauzata de virusuri si umezeala, nu de 'curent'. Insa ce este real este faptul ca acesti curenti contribuie la circulatia si raspandirea virusurilor si microbilor", arata medicii.

Acum ca am descoperit ca nu exista niciun pericol daca doar "te trage curentul", in lipsa unor afectiuni preexistente sau a unor factori agravanti, putem adauga si o conotatie pozitiva acestei expresii. Mai exact, daca vrei sa "te traga curentul" si cu geamurile inchise, in interiorul locuintei, in zilele toride de vara, cu alte cuvinte sa simti o briza racoroasa si placuta, te invitam sa consulti oferta noastra de aparate de aer conditionat si sa il alegi pe cel mai potrivit pentru tine!