Temperatura optima in casa

Fie ca ne place sau nu sa recunoastem, suntem fiinte meteosensibile, iar mediul incojurator ne influenteaza uneori mai mult decat ne dam seama, atat din punctul de vedere al starii de spirit, cat si al productivitatii.

Nu poti sa negi faptul ca, intr-o zi insorita, ai mult mai mult avant, atat pe plan personal, cat si profesional, decat intr-o dimineata sau seara ploioasa, cand norii par sa se adune si la figurat, nu doar la propriu.

Totusi, nu foarte multa lume stie ca aceste senzatii au legatura si cu gradele din termometre la interiorul locuintei, nu doar afara. Tocmai de aceea, in continuare, vom vorbi despre temperatura optima in casa.

Se spune ca, atunci cand suntem sanatosi, avem o mie de dorinte, pe cand, daca suntem bolnavi, avem una singura: sa ne revenim. La fel stau lucrurile si cu disconfortul termic: in momentul in care ne este prea frig sau prea cald, nu ne putem concentra la ceea ce avem de facut si ne gandim doar cum putem rezolva aceasta problema.

Fie ca ne imbracam sau ne dezbracam de o haina mai groasa, fie ca bem un ceai cald sau un suc rece, in functie de situatie, tindem sa luam masuri imediate si, uneori, extreme. Poate, insa, ca alta este cauza: mai precis, nu este setata temperatura optima in casa.

Desi suntem construiti diferit si resimtim altfel caldura si frigul, in functie de sex, masa corporala, starea fizica si alte caracteristici, pana la urma facem parte din aceeasi specie, iar nevoile fiecarui organism sunt relativ similare.

Prin urmare, iti putem prezenta valorile de temperatura optima in casa, in functie de diverse criterii. Bineinteles, acestea pot suferi modificari subtile, de ordinul a 1-2 grade Celsius in plus sau in minus, insa, in linii mari, raman aceleasi. Desi anumite cifre ti s-ar putea parea surprinzatoare, fie mai mici, fie mai mari decat te-ai astepta, trebuie sa stii ca ele au fost stabilite in urma a numeroase studii.

Temperatura optima in casa vara. Aceasta trebuie sa fie, in mod ideal, cu 10 grade Celsius mai scazuta decat cea exterioara, nu mai mult! Prin urmare, se recomanda o temperatura de 22-24 de grade pe timp de zi si 18-20 de grade pe timp de noapte.

Temperatura optima in casa iarna. Surprinzator sau poate nu, pe perioada iernii, temperatura din casa trebuie sa fie doar cu 1-2 grade mai scazuta decat cea din perioada verii. Prin urmare, iti recomandam o setare in jurul a 20-22 de grade, cu 1-2 grade Celsius mai mult in baie, daca ai aceasta posibilitate;

Temperatura optima pentru bebelusi. Contrar opiniei populare, bebelusii nu au nevoie de caldura excesiva pentru a se simti bine si a nu raci. Astfel, valori precum 22-24 de grade in timpul zilei si 17-20 de grade in timpul noptii sunt absolut in regula;

Temperatura optima intr-o casa nelocuita. Multi oameni care detin o proprietate in care nu locuiesc tind sa intrerupa complet caldura pe perioada iernii, insa acest lucru nu este benefic, favorizand degradarea timpurie, acumularea umezelii in pereti si scaderea functionalitatii instalatiilor. In concluzie, recomandam o temperatura cu doar 4-5 grade Celsius mai scazuta decat cea a casei sau apartamentului in care locuiesti.