Aerul conditionat si bebelusii

Intrucat persoanele care cauta pe internet sintagma "aerul conditionat si bebelusii" sunt, foarte probabil, mame tinere si, prin definitie, extrem de ocupate, vom incepe acest articol cu esentialul, dupa care vom dezvolta subiectul.

Astfel, conform specialistilor de la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr. Victor Babes din Bucuresti, se pot folosi aparate de aer conditionat in camera copilului, cu doua conditii sine-qua-non: fluxul de aer sa nu fie directionat inspre bebelus si, in al doilea rand, filtrele sa fie curatate in mod constant. Insa varianta ideala o reprezinta racorirea camerei copilului cat timp acesta nu se afla in incaperea respectiva.

In continuare, vom trata pe larg subiectul "aerul conditionat si bebelusii", incercand sa aflam daca exista, intr-adevar, un "pericol" al acestor aparate asupra copiilor. Trebuie precizat de la bun inceput ca toti medicii pediatri sunt de acord: o camera ventilata este mult mai sigura decat una extrem de calduroasa, in care si umiditatea este ridicata.

Unii dintre acestia sugereaza montarea aparatului de aer conditionat pe hol, lasand usa de la camera copilului deschisa. Astfel, se va asigura o dubla ventilatie, atat naturala, cat si artificiala. Bineinteles, patutul bebelusului nu trebuie asezat direct in bataia vantului, la propriu si la figurat.

In ceea ce priveste temperatura ideala in incaperea in care dorm micutii, aceasta se situeaza in jurul valorii de 24-25 de grade Celsius, asadar putin mai mult decat in cazul adultilor. Principalul beneficiu al utilizarii unui astfel de aparat il reprezinta reducerea rapida a temperaturii din incapere, lucru care duce la diminuarea considerabila a riscului de instalare a sindromului mortii subite a sugarului.

Aceasta afectiune enigmatica reprezinta una dintre principalele temeri ale parintilor, mai ales in primele 3-4 luni de viata ale bebelusilor, iar orice pas care poate fi facut pentru a o preveni este extrem de bine-venit.

In ceea ce priveste asa-numitele "dezavantaje" ale aerului conditionat pentru bebelusi, noi preferam sa le numim "precautii". Astfel, temperatura din camera copilului trebuie monitorizata in mod constant, iar orice fluctuatie trebuie corectata in cel mai scurt timp.

Mai mult decat atat, in cazul in care exista un astfel de aparat in incapere, iar bebelusul plange din cauze aparent necunoscute (nu trebuie schimbat, nu ii este foame etc), trebuie facuta o corelatie in acest sens si intervenit in mod corespunzator. Nu in ultimul rand, trebuie avuta mare grija la diferentele de temperatura dintre exterior si interior: niciodata nu vom aduce bebelusul de la +35 de grade Celsius la +25 de grade Celsius imediat, ci doar treptat!

In concluzie, problema "aerul conditionat si bebelusii" trebuie transata foarte simplu: un astfel de aparat este extrem de necesar, iar solutia sigura este plasarea lui pe hol, in apropierea camerei copilului.

In cazul in care aparatul se afla in interiorul incaperii, acesta trebuie directionat in alta parte, nu spre cel mic, iar filtrele trebuie curatate frecvent cu apa si sapun si inlocuite in mod regulat. Reiteram insa ca "mai binele" este dusmanul "binelui", prin urmare nu grija extrema este solutia, mai ales ca, asa cum spuneam, o camera foarte calduroasa este de multe ori mai periculoasa pentru sanatatea bebelusilor.