Cum sa folosesti eficient aerul conditionat pentru a economisi energie?

Un aparat de aer conditionat poate fi o binecuvantare in zilele toride ale verii, insa aceasta bucurie se poate transforma rapid intr-o neplacere atunci cand primesti factura de electricitate. In cazul in care folosesti ineficient sistemul de climatizare, bugetul tau ar putea avea de suferit pe toata perioada sezonului caduros. Tocmai de aceea, in randurile de mai jos ti-am pregatit cateva recomandari care te vor ajuta sa reduci consumul de electricitate fara a sacrifica confortul termic din locuinta.

Verifica si schimba filtrele cat mai des

Filtrele sistemului tau de climatizare pot acumula foarte rapid praf si alte particule. De aceea, curatarea acestora este foarte importanta atat pentru sanatatea persoanelor din casa, cat si pentru reducerea consumului de electricitate. Atunci cand circulatia aerului este ingreunata (de filtrele murdare, de exemplu), aparatul de aer conditionat va depune un efort suplimentar pentru a oferi conditiile de care ai nevoie. Astfel, consumul va creste cu circa 15%.

Perioada recomandata de verificare si curatare a filtrelor este de 3-4 luni, insa acest detaliu depinde foarte mult de sistemul tau de climatizare si tipul filtrelor cu care acesta este dotat. In mod ideal, vei intampina perioada cea mai calduroasa a anului (iulie-august) cu filtre noi sau curatate foarte bine.

Foloseste termostatele inteligente

Metodele moderne de control al sistemelor de climatizare sunt deosebit de eficiente. Unele echipamente de aer conditionat pot fi controlate chiar folosind aplicatiile mobile, asadar asigura-te ca sistemul tau nu functioneaza niciodata “degeaba”.

Un termostat inteligent sau un sistem de control de pe smartphone iti va permite sa programezi orele de functionare ale aerului conditionat. Alege setari diferite de performanta pentru orele pe care le petreci acasa, orele in care esti plecat, weekend-uri si perioada noptii. Sistemul va mentine temperatura optima pentru fiecare scenariu, astfel incat nu va trebui sa folosesti setarea Turbo sau modurile care consuma foarte multa energie.

Evita schimbarile mari de temperatura

Daca eficienta energetica este importanta pentru tine, atunci trebuie sa stii ca schimbarile mari de temperatura pot duce la cresterea consumului de energie, indiferent ca este vorba de sisteme de racire sau de incalzire.

Astfel, o functionare constanta la minim este mult mai eficienta decat functionarea periodica la capacitate maxima a aerului conditionat. In cazul in care programezi functionarea sistemului de climatizare, echipamentul va pregati camera pentru momentul in care ajungi acasa, astfel incat nu va fi necesar sa accesezi puterea maxima.

Separa locuinta pe zone

Evident, racirea unui spatiu mare este mult mai costisitoare decat racirea unui spatiu restrans. Astfel, incearca sa asiguri conditii optime numai in camerele in care iti petreci timpul, nu in toata casa. Pe parcursul zilei, ai putea ajusta temperatura din living, in timp ce dormitoarele vor avea nevoie de climatizare numai pe durata noptii.

Tine umiditatea sub control

Umiditatea relativa din aer este unul dintre factorii care pot contribui la disconfortul resimtit in zilele toride de vara. Pe langa racire, aparatele de aer conditionat vor scadea umiditatea din locuinta pana la un nivel optim. Daca nu este nevoie sa racesti intreaga locuinta, spatiile care nu beneficiaza de aer conditionat pot fi dezumidificate pentru a creste confortul si pentru a evita montarea sau folosirea aerului conditionat.

Foloseste ventilarea oferita de aparatul de aer conditionat

Daca temperatura din incapere nu este foarte ridicata, nu trebuie sa apelezi la modul de racire pentru a asigura confortul. In unele situatii, simpla ventilare a spatiului va fi suficienta pentru a asigura senzatia de racorire. In plus, modul de ventilare foloseste mult mai putina energie decat modul de racire, asadar vei reusi sa faci o economie importanta.