circulatia aerului in camera

Aerul inchis nu numai ca are un miros neplacut, ci poate pune si serioase probleme de sanatate, daca este inspirat perioade indelungate de timp. Acesta poate avea cauze multiple: aromele din bucatarie, rezultate in urma gatitului; atmosfera ambientala apasatoare, din cauza temperaturilor exterioare ridicate sau, din contra, a incalzirii interioare excesive; umiditatea prea mare; substantele emanate de materialele de constructii, pardoseala, vopsele, mobila; lipsa circulatiei, din cauza tehnicilor moderne de constructie, complet ermetice; prezenta animalelor de companie; substantele emanate de corpul uman (transpiratie, dioxid de carbon).

In consecinta, din toate motivele enumerate mai sus, dar si pentru a elimina vapori si gaze nocive si a le inlocui cu aer proaspat, bogat in oxigen, trebuie sa aerisesti in mod regulat. In continuare, iti vom arata cum se realizeaza in mod corect circulatia aerului in camera, dar si care sunt valorile de temperatura si umiditate considerate normale pentru fiecare incapere in parte:

- living/camera de lucru - 20 de grade Celsius si cel mult 60% umiditate;
- dormitor - 16-18 grade Celsius si cel mult 60% umiditate;
- bucatarie - 18 grade Celsius si cel mult 60% umiditate;
- baie - 23 de grade Celsius si cel mult 70% umiditate.

In ceea ce priveste circulatia aerului in camera, cu alte cuvinte aerisirea, aceasta trebuie facuta respectand anumite reguli. In primul rand, ea trebuie sa aiba loc la intervale regulate, durata acestora depinzand de marimea incaperilor si a locuintei in general, de preferintele si sensibilitatea locatarilor etc. In al doilea rand, camera nu trebuie nici racita, nici incalzita excesiv, ci aerisita pana in momentul in care este atinsa valoarea descrisa mai sus. Nu in ultimul rand, aparatele de climatizare si sistemele de ventilatie, cu ajutorul carora se obtine confortul dorit in fiecare incapere, trebuie intretinute periodic, pentru a functiona corect si eficient.

Daca vorbim despre aerisirea naturala, exista doua modalitati prin care aceasta se poate realiza: prin deschiderea completa a ferestrelor sau doar prin rabatarea lor. Prima varianta este recomandata atunci cand temperaturile exterioare sunt relativ scazute, fiind mult mai rapida. In cazul in care temperaturile exterioare sunt, insa, ridicate, sugestia noastra este sa se rabateze ferestrele pentru a realiza circulatia aerului in camera, pentru a nu compromite racoarea din interior.

Pe de alta parte, aerisirea controlata sau asistata este cea realizata cu ajutorul instalatiilor de ventilatie. Aceste sisteme au rolul de a transfera aerul din exterior in interior si de a-l distribui in mod eficient. Scopul general este acela al asigurarii unui aer sanatos pentru respiratie, prin diluarea sau inlaturarea totala a substantelor poluante, potential periculoase pentru locatari.

In categoria "Ventilatie" de pe site-ul nostru, gasesti perdele de aer, tubulaturi, hote profesionale, baterii de incalzire si accesorii. Circulatia aerului in camere, realizata in mod mecanic, depinde de trei factori: viteza de ventilatie (cantitatea de aer introdusa in incinta intr-o anumita unitate de timp), directia fluxului de aer (intre zonele curate si cele care necesita evacuarea aerului poluat) si distributia aerului/modelul fluxului de aer (care contribuie la eficienta sistemului). Mai multe detalii gasesti consultand link-ul de mai sus.