Ce face un purificator de aer?

Desi poate parea surprinzator, avand in vedere noxele emise de masini si toate companiile si fabricile, studiile arata ca, in medie, in locuinte si spatii interioare, aerul este de cinci ori mai poluat decat la exterior. Bineinteles, cei mai multi dintre acesti poluanti sunt invizibili, spre deosebire de gazele de esapament sau fumul rezultat in urma diverselor arderi, insa nu inseamna ca sunt mai putin periculosi.

Vorbim despre fumul de tutun, aburii eliminati in procesul de gatire, gazele provenite din produsele de curatenie si constructie etc. In aceste conditii, intrebarea corecta nu este daca "e util un purificator de aer", existand si curiozitatea respectiva, ci mai degraba "ce face un purificator de aer".

Un purificator de aer nu este doar un "moft", ci o adevarata necesitate, care poate preveni aparitia unor probleme mai mult sau mai putin grave de sanatate, precum iritatii la nivelul ochilor, nasului sau gatului, dureri de cap, greata, afectiuni ale sistemului nervos, ficatului sau rinichilor. Ce face un purificator de aer?

Asa cum ii spune si numele, filtreaza aerul din incapere, absorbindu-l, trecandu-l prin filtre si apoi dispersandu-l inapoi in camera, intr-o forma purificata. Desi este recomandat in special familiilor sau birourilor in care exista anumite persoane cu alergii, unele afectiuni sau pur si simplu sensibile, purificatorul poate fi folosit si pentru a mentine un miros neutru in casa sau ca parte a unui stil de viata sanatos.

In functie de scopul sau, mai bine zis de finalitatea actiunii, un purificator de aer poate fi dotat cu diverse tipuri de filtre, care retin diverse tipuri de particule: filtru HEPA (particule foarte mici, de tipul prafului, alergenilor, mucegaiului, bacteriilor); filtru de carbon activat (gaze si mirosuri diverse, precum tutun, mancare, vopsea, chimicale); filtru de ionizare (emite ioni negativi, pentru retinerea prafului, fumului de tigara, mucegaiului sau agentilor cu potential alergic); filtre cu lumina UV (pentru uciderea bacteriilor si virusurilor din aer).

Intrebarea "Ce face un purificator de aer?" poate fi interpretata nu doar vizavi de functionare, ci si de efect. Astfel, un purificator ajuta persoanele astmatice sa aiba mai putine atacuri cauzate de boala si pe cei alergici sa duca o viata mai sanatoasa si linistita, fara principalii agenti cauzatori prin preajma. In plus, aparatul retine mirosul de tutun, unul dintre cele mai deranjante intr-un spatiu inchis, in special pentru nefumatori, si gazul de radon, care intra prin diverse goluri (fisuri, crapaturi, spatii libere din jurul prizelor si tevilor) si poate provoca afectiuni pulmonare, inclusiv cancer, pe termen lung.

Nu in ultimul rand, un purificator reduce nivelul de dioxid de carbon din locuinta, scazand in acelasi timp si posibilitatea instalarii durerilor de cap, ametelilor, starilor de greata sau somnolentei cauzate de acesta.

In final, trebuie totusi precizat ca, desi multa lume cauta sa afle ce face un purificator de aer, in speranta ca acesta va "crea" oxigen sau ii va vindeca de raceala, gripa ori alte afectiuni, un astfel de dispozitiv nu face "minuni", ci exact ceea ce promite: face atmosfera din interior una mai respirabila, atat la propriu, cat si la figurat.