Importanta igienizarii si curatarii aparatului de aer conditionat

Stiai ca cele mai frecvente probleme ale aparatului de aer conditionat apar din cauza acumularii murdariei pe diverse componente ale sistemului? Un aparat de aer conditionat neverificat periodic risca sa-si piarda eficientadaca  si este important sa stii ce trebuie sa faci pentru a-l mentine curat. Inainte de toate, hai sa aruncam o privire asupra motivului pentru care un aparat de aer conditionat neigenizat devine problematic si rolul pe care tu il ai in intretinerea acestuia.

Curatarea frecventa a aparatului de aer conditionat

Scapa de mirosurile neplacute si de bacteriile periculoase.Curatarea unitatii de aer conditionat poate suna ca o sarcina inutila si dificila. In fond, atat timp cat iti poate mentine casa racoroasa, de ce sa te deranjezi, nu? Ei bine, gandirea aceasta este total gresita! Curatarea periodica a aparatului de aer conditionat aduce multe avantaje atat din punct de vedere al economisirii banilor cat si din punct de vedere al sanatatii tale si a familiei. Iata ce vei obtine daca te asiguri ca aparatul de aer conditionat este in permanenta curat.

Eficienta imbunatatita a aparatului de aer conditionat

Curatarea aparatului de aer conditionat ii permite sa functioneze in parametrii normali, reducand suprasolicitarea cauzata de depunerea murdriei si acaumularea prafului pe unitate. Cand filtrele de aer se infunda sau se murdaresc, fluxul normal al aerului este redus considerabil si astfel, aparatul de aer conditionat functioneaza mai greu decat ar trebui. In plus, cand praful se depune pe bobina de evaporare, capacitatea de absorbtie a aerului cald si puterea de racire a camerei sunt reduse considerabil.

Costuri mici la factura de electricitate

Intr-o locuinta normala, sistemele de racire reprezinta o parte semnificativa din consumul electric lunar.  Cu atat mai mult, o unitate de aer conditionat neigenizata, va consuma de doua ori mai mult curent electric. De ce? Principiul e lesne de inteles, aparatul de aer conditionat se suprasolicita pentru a functiona in parametrii normali si astfel, costurile de operare cresc considerabil.  Tot ce trebuie sa faci este sa cureti regulat unitatea de aer conditionat si vei economisi bani frumosi la facura de electricitate.

Calitatea crescuta a aerului

Unitatea de aer conditionat nu are doar rolul de a racorica camera, ci si de a mentine aerul care circula in interiorul casei tale curat si sanatos. O unitate neigienizata reprezinta mediul propice pentru dezvoltarea mucegaiului, ciupercilor si a germenilor. Practic, de fiecare data cand pornesti unitatea de aer conditionat, aceste bacterii sunt aliminate in camera si contamineaza aerul expunandu-te pe tine si familia ta la o varietate de infectii respiratorii si poate declansa astm-ul. Pentru ca am stabilit deja care sunt riscurile la care ne expunem atunci cand folosim un aparat de aer conditionat neigenizat si mai ales, ca filtrele reprezinta un adevarat paradis pentru dezvoltarea diferitelor bacterii, trebuie sa afli si cum poti curata corect unitatea de aer conditionat.

Sfaturi despre curatarea aparatul de aer conditionat:

Nu este necesar intotdeauna sa apelezi la un serviciu profesional de curatare. Este mai indicat sa te ocupi singur de asta pentru ca vei economisi bani. Daca observi o crestere semnificativa a facturii electrice si nu iti amintesti cand ai curatat aparatul de aer conditionat ultima data, acum este momentul s-o faci! Poti curata singur condensatorul,  tavita de colectare a condensului, filtrele de aer si a vaporizatorul.

Curatarea unitatii exterioare

  • Unitatea exterioara include un compresor, aripioare de racire, tuburi si un ventilator. Instrumentele pentru curatarea unitatii includ un dispozitiv de curatare a bobinei, un furtun de apa, manusi si ochelari de protectie.
  • Inainte de toate, retine ca siguranta este prioritara si nu incepe niciodata procesul de igienizare inainte de a opri curentul electric.
  • Curata aripiroarele condensatorului (lamele metalice) care inconjoara unitatea- folosind un aspirator cu o perie moale.
  • In functie de model, poate fi necesar sa desurubezi si sa scoti capacul metalin pentru a ajunge la lamele metalice. Acest proces te ajuta sa indepartezi murdaria, praful, funzele, bacteriile sau orice este depozitat in interiorul unitatii.
  • Curata interiorul condensatorului indepartand ventilatorul 

Curatarea unitatii interioare

Ca si in cazul elementelor din interior si carcasa aparatului de aer conditionat trebuie sa treaca prin procesul de curatare. Carcasa reprezinta primul element pe care se va depune praful din camera, aceasta necesitand o stergere frecventa cu o carpa de praf. Spalarea carcasei aparatului de aer conditionat, se face cu solutii speciale, care inmoaie si inlatura mizeria intarita pe aceasta. Echipamentul necesar pentru curatarea unitatii ar trebui sa contina o punga cu aer, un aparat de curatat bobinele si un pulverizator de apa.

Etape:

 

  • Aseaza punga sub unitate
  • Deschide capacul frontal si asigura-te ca nu deteriorezi unitatea
  • Scoate filtrele, spala-le cu apa calda si lasa-le la uscat
  • Pulverizeaza bobinele cu o solutie de curatare si las-o sa actioneze timp de 20 minute
  • Dupa 20 de minute, indeparteaza solutia cu pulverizatoru de apa
  • Cu putin efort, poti finaliza singur intreg procesul. Cu toate acestea, oricat de increzator esti, inainte de fiecare sezon cald, suna un profesionist pentru a curata aparatul de aer conditionat si pentru a verifica daca functioneaza corect sau daca anumite piese din interior trebuie inlocuite.

Totusi, sunt cateva situatii care necesita interventie profesionala cum ar fi: un miros neplacut eliminat de aparatul de aer conditionat, aparatul nu functioneaza corect (nu poate atinge temperatura setata). Mai mult de atat, daca aparatul de aer conditionat este inca in garantie, nu ezita sa contactezi vanzatorul sau producatorul daca intampini probleme.

De retinut:

In timpul verilor calduroase, un aparat de aer conditionat functioneaza pe parcurul unei zile intregi pentru a ne oferi confortul optim. Este de inteles de ce procesul de curatare este atat de important. Intr-adevar, unele componente ale aparatului de aer conditionat pot fi intretinute de utilizatori, de exemplu, unitatea exterioara, filtrul si bobinele. Cu toate acestea, inainte de fiecare sezon, contaeaza o firma specializata pentru a curata aparatul de aer conditionat, verifica daca functioneaza in parametri normali si daca filtrul trebuie inlocuit.