Aer condiționat: Dezinfectarea filtrelor

Dezinfectarea filtrelor de aer condiționat este o sarcină destul de simplă dacă știm cum să o realizăm corect. Acest proces ne va ajuta să eliminăm mirosurile urâte produse de acumularea de ciuperci și germeni, într-un mod eficient, și ne va permite să menținem aparatul de aer condiționat într-o stare bună.

Având în vedere acest proces, trebuie să avem grijă cum le dezinfectăm pentru că în caz contrar le putem strica. Naylonul din care sunt de obicei fabricate este un material foarte delicat și se poate destrămă sau arde, dacă vom folosi produse chimice foarte abrazive. Odată deteriorat, se reduce drastic funcția lor, aceea de a filtra aerul din casă.

Cum să dezinfectăm filtrele de aer condiționat

Curățarea filtrele de aer condiționat

Primul lucru pe care îl facem pentru a începe cu dezinfectarea, va fi curățarea filtrelor în cel mai eficient mod posibil, pentru a elimina toată murdăria care se acumulează de obicei pe ele, cum ar fi praful.

Pentru acest proces vom folosi un produs specific pentru curățarea aparatelor de aer condiționat, pulverizându-l în mod corespunzător pe filtre și lăsându-l să acționeze timp de 15 minute, după care vom spăla cu multă apă filtrele pentru a elimina produsul și pentru a le curăța bine.

Dacă vedem că murdăria este rezistentă, putem freca filtrele cu mâinile sau cu o perie cu peri moi pentru a ne asigura că cea mai mare parte a murdăriei a fost îndepărtată.

Deoarece nu toți vom avea posibilitatea de a achiziționa un produs specific pentru curățarea aparatelor de aer condiționat, putem înlocui acest produs cu puțin săpun delicat, ca cel de mâini, pentru a preveni degradarea naylonului din care sunt fabricate filtrele.

Dezinfectarea filtrelor de aer

Odată ce am curățat filtrele, fără să așteptăm să se usuce (deși așa este recomandat) vom începe dezinfectarea lor. Acest lucru se va face dacă putem, ca și în cazul precedent, cu un produs specific pentru această sarcină (de obicei se găsesc în marile magazine ). În magazine, vom găsi produse specifice pentru eliminarea completă a ciupercilor, a virușilor și a bacteriilor. Acestea ne vor oferi un plus de eficacitate și siguranță.

Procesul de dezinfectare se va face într-un loc bine ventilat, deoarece produsul folosit este un pic iritant datorită faptului că este fungicid și bactericid.

Vom proceda ca și în cazul anterior, pulverizând abundent filtrele, astfel încât acestea să se înmoaie bine. Trebuie să lăsăm produsul să acționeze un timp, în acest caz, aproximativ 1 oră.

După ce le-am curățat și uscat, putem monta filtrele înapoi în aparatul de aer condiționat. Este indicat să nu stăm aproape de el în următoarele 3 ore și să aerisim bine camera unde este instalat aerul condiționat.

De asemenea, ar fi indicat să pornim aparatul dând pe ventilație astfel încât să se elimine produsul. În plus, ar trebui să evităm să intrăm în casă sau în încăperea unde se află aerul condiționat, deoarece, deși produsul nu este toxic, poate fi puțin iritant.

Dezinfectarea la domiciliu a filtrelor de aer condiționat

Dacă dorim să ne producem noi înșine un fungicid eficient și să economisim ceva bani, putem folosi un amestec din 1/4 de înălbitor cu 3/4 de apă. După preparare, îl punem într-un recipient cu  pulverizator și apoi îl putem pulveriza pe filtre în același mod ca și produsul dezinfectant cumpărat din magazin.

Înălbitorul este un dezinfectant foarte puternic și eficient, este mult mai ușor de obținut și, de asemenea, mult mai ieftin.

O altă opțiune dacă trebuie să curățăm mai multe filtre deoarece avem mai multe aparate de aer condiționat  în casă, este să le băgăm într-o găleată în care am turnat acest amestec și să le lăsăm acolo pentru câteva minute pentru ca amestecul să acționeze. După asta le putem scoate și lăsa să se usuce într-un loc bine aerisit. Ulterior le putem monta la loc.

În oricare dintre cazuri, trebuie să ne amintim că este indicat să ne luăm măsuri de precauție și să ne protejăm mâinile cu mănuși, ochii cu ochelari de protecție și să ne acoperin și căile respiratorii cu o mască de protecție, pentru a evita ca aceste produse să ne irite.