Cum se curăță filtrele de la aerul condiționat? De ce?
Aerul condiționat este un “aparat electrocasnic” care nu mai este prezent doar în câteva magazine și case. Acesta a devenit un aparat de uz casnic, utilizat aproape zilnic, pe scară largă. Această evoluție s-a datorat în principal scăderii prețurilor aparatelor de aer condiționat, datorită, în parte, răspândirii mărcilor și opțiunilor de pe piață, precum și a evoluției tehnologiei.
Dar, cu toate că un aparat de aer condiționat apare pe lista albă a electrocasnicelor, acesta are particularitățile sale, având în vedere că necesită cel puțin o întreținere minimă pentru a funcționa optim.
De ce fel de întreținere are nevoie de aerul condiționat?
Întreținerea necesară unității de aer condiționat split sau cu tubulatură, începe cu curățarea sa. Fie că este vorba de un aparat split, cu tubulatură sau de tip industrial, trebuie curățate filtrele, schimbătoarele de căldură și ventilatorul interior, deoarece acestea, atunci când se murdăresc și se înfundă împiedică schimbul corect de căldură, atât în unitatea interioară, cât și în unitatea exterioară, scăzând considerabil performanța. Acest lucru duce la creșterea consumului de energie electrică, forțându-i funcționarea și reducând durata de viață utilă.
De asemenea, trebuie amintit faptul că în multe cazuri curățarea filtrelor nu va rezolva problema mirosului neplăcut, deoarece pentru a revolva această problemă vor trebui dezinfectate atât filtrele, cât și unitatea interioară.
Înțelegând asta, trebuie să vedem cum și ce trebuie curățat în aerul condiționat.
Cum curățați filtrul de aer condiționat
Primul și principalul lucru pe care trebuie să-l curățați atunci când vine vorba de aparatul de aer condiționat este filtrul de aer. Acest filtru fabricat, de obicei, din naylon și multe alte elemente (titan, platină… ) este prima și principala barieră de protecție, de aceea trebuie menținut în stare foarte bună.
Filtrele curăță, filtrează și atrag particulele din aer, astfel încât curățarea aerul condiționat și filtrelor acestuia, vă va ajuta nu numai să vă bucurați de o calitate mai bună a aerului, ci și să reduceți consumul de energie și să creșteți durata de viață a aparatului.
Cum curățați filtrele de aer condiționat split
Curățarea filtrelor unui aparat de aer condiționat split este o sarcină foarte simplă. Scoateți filtrele, clătiți-le cu apă caldă, frecați-le ușor cu mâinile pentru a elimina murdăria cea mai rezistentă și folosiți, dacă este necesar, un săpun delicat, cum ar fi, de exemplu, săpunul de mâini.
Pentru a curăța filtrele unui aparat de aer condiționat, nu ar trebui să folosiți niciodată produse abrazive, deoarece puteți deteriora materialele din care este fabricat. De asemenea, nu este indicat să folosiți perii cu păr dur, pentru a evita destrămărea filtrului, apariția de găuri și reducerea capacității de filtrare.
După curățare, este indicat să le lăsați să se usuce înainte de a le monta la loc.
Cum curățați filtrul de aer condiționat cu tubulatură
În cazul aparatelor de aer condiționat cu tubulatură, filtrele se află în partea din spate a unității, de obicei. Tubulatură se instalează de obicei pe tavan și, în același timp, aerisirea (zona pe unde iese aerul) va fi îndreptată spre ușă și cât mai aproape de ea. Zona de retur se va instala mai departe. În acea zonă se află filtrul aparatului de aer condiționat.
Pentru a curăța filtrul, trebuie să-l scoateți din aparat. Îl puteți curăța respectând procedura anterioară.
Unele aparate de aer condiționat cu tubulatură au filtre care nu sunt fabricate din naylon și nu sunt lavabile, deci trebuie să înlocuiți filtrele cu altele noi.
Unde se află filtrele de aer condiționat și cum să le scoți?
Descoperirea locului unde se află filtrul de aer condiționat și scoaterea acestuia este destul de simplă, dacă aveți un aparat de tip split, invertor sau nu. Aceste filtre se află în partea din față a unității interioare. Prin urmare, este suficient să ridicați partea din față pentru a localiza filtrele.
În cazul aparatelor de aer condiționat cu tubulatură, localizarea acestor filtre este oarecum mai dificilă, dar în același timp ușoară. Pentru asta va trebui să vă uitați în partea din spate a aparatului (de obicei partea din spate sau ” returul ” pe unde aparatul trage aerul, nu va fi acoperită, ci liberă) astfel încât pentru localizarea filtrului va trebui să vă uitați în partea din spate a aparatului. Odată localizat, trebuie să-l scoateți, să-l spălați și să-l puneți la loc.