Inainte de a sti, vara va fi aici in plina forta – cu temperaturi ridicate si cer insorit! Dupa sezonul lung de iarna, va puteti simti pregatiti pentru caldura din vara, dar unitatea AC este pregatita sa va mentina casa racoroasa?
Este important sa va asigurati ca sistemul dvs. este pregatit pentru vara, iar ca proprietar de casa, exista cateva sarcini simple si rapide pe care le puteti face, pentru a evita greselile de intretinere costisitoare. Dupa pauza din sezonul de iarna, unitatea dvs. de aer conditionat va avea nevoie de o mica verificare, inainte de a functiona la capacitate maxima din nou. Tineti cont de acesti pasi simpli inainte de a va rasuci termostatul in pozitia “racire” in acest sezon, iar casa dvs. va fi gata pentru vara.
In primul rand, incepeti cu unitatea exterioara: Scoateti toate capacele condensatorului, grilele sau capacele radiatorului. Aceste capace protejeaza unitatea de praf si alte reziduuri, dar limiteaza si fluxul de aer si/sau orice transfer de caldura. Pornirea sistemului cu oricare dintre aceste capace montate, chiar si pentru o perioada scurta de timp, ar putea deteriora grav sistemul dumneavoastra.
Multi oameni uita sa isi scoata capacele in fiecare an, ducand adesea la necesitatea unor reparatii majore sau chiar la inlocuirea intregului sistem.
Inspectati panourile unitatii exterioare: Aceste panouri sunt concepute pentru a inchide conexiunile electrice si trebuie sa fie montate pentru a va proteja atat pe dvs. cat si sistemul dumneavoastra. Daca va lipseste un panou (posibil din cauza vantului) sau daca panoul nu este aliniat corespunzator, acest lucru poate prezenta riscuri de siguranta atat pentru dvs., cat si pentru functionarea in siguranta a echipamentului.
Daca nu sunteti siguri ca panoul care acopera conexiunile electrice lipseste sau nu, ar trebui sa apelati un tehnician calificat pentru o evaluare, inainte de a porni sistemul. Indepartati orice resturi de pe radiatorul exterir: in functie de locul in care locuiti sau de ce parte a casei se afla sistemul dvs., este posibil sa gasiti gunoaie sau resturi de vegetatie in zona radiatorului. Acesta este proiectat pentru a transfera caldura; orice resturi limiteaza acest efect. Pentru a obtine cea mai buna performanta posibila de la sistemul dvs., eliminati resturile de pe radiator si din zona inconjuratoare.
Daca exista mult praf, polen si resturi, il puteti spala cu un furtun de gradina, dar asigurati-va ca mentineti jetul de apa, departe de panourile electrice. Acest lucru este valabil si sau mai ales pentru pompele de caldura, deoarece exista probabil un spatiu sub unitate si aceasta zonaar trebui sa fie intotdeauna deschisa, pentru a permite un debit bun de aer catre unitatea exterioara.
Reparati sau inlocuiti orice izolatie a conductei deteriorate: Exista doua linii de refrigerare care circula de la unitatea exterioara la un dispozitiv de tratare a aerului interior – una mica si una mai mare.
Linia de aspiratie este cea mai mare conducta de cupru de pe unitatea exterioara si aceasta linie aduce agentul frigorific rece inapoi la compresorul din unitatea exterioara. Daca linia de aspiratie mai mare, a deteriorat izolatia, acest lucru poate duce la pierderea capacitatii de racire pentru unitatea exterioara, ceea ce ar putea deteriora sistemul si poate cauza, de asemenea, un mare consum de energie.
Deteriorarea izolatiei cu spum, poate fi cauzata de putrezire (cauzata de expunerea prelungita la razele soarelui), de inghetarea apei blocate in spuma sau de animale (care pot cauta adapost sau hrana pe perioada iernii).
Izolatia trebuie sa fie in pozitie pentru a mentine o racire corespunzatoare a sistemului. Daca izolatia necesita inlocuirea, faceti acest lucru inainte de a porni unitatea de aer conditionat.