Aer conditionat: de ce femeile ar putea simti temperaturile in mod diferit fata de barbati?

Conform unor studii recente, s-a constatat ca femeile simt temperatura diferita la locul de munca, fata de barbati.

Un studiu realizat de doi oameni de stiinta olandezi a oferit un raspuns la intrebarea pe care foarte multi muncitori din birouri o pun, mai ales vara – de ce unii barbati din birou au nevoie de aer conditionat, in timp ce femeile care lucreaza tot acolo, simt mai degraba frigul?

Potrivit studiului, femeile simt frigul mai usor – un test de proba, pe care cercetatorii l-au efectuat, sugereaza ca femeile se simt confortabil la o temperatura mai mare cu 2,5 grade Celsius decat barbatii – intre 24-25 C.

Potrivit Prof. Paul Thornalley, de la Scoala Medicala din Warwick, variatia ratei medii a metabolismului si productia de caldura corporala intre barbati si femei “poate explica de ce exista o diferenta in temperatura mediului necesara confortului, intre barbati si femei”.

Cercetari privind aerul conditionat

Metabolismul organismului este responsabil de cresterea si producerea de energie, inclusiv de caldura. Restul ratei metabolice este rata minima a cheltuielilor de energie per unitatea de timp, in timp ce suntem in repaus, calculata printr-un set standard de ecuatii. In medie, femeile au o rata metabolica mai scazuta decat barbatii, iar acest lucru este cunoscut de foarte mult timp.

Un factor determinant al ratelor metabolice de repaus este masa corporala fara grasime din corpul oamenilor “, spune Thornalley – reprezentand aproximativ 60% din diferenta individuala a barbatilor si a femeilor in ritmul metabolic de odihna. Deoarece barbatii au mai multa masa corporala fara grasimi decat femeile- toate componentele corpului, cum ar fi pielea, oasele si muschii, dar excluzand grasimea, au o rata de metabolizare mai ridicata. Organele principale ale corpului, inclusiv ficatul, creierul, muschii scheletici, rinichii si inima sunt cele in care se consuma cea mai mare parte a energiei. Productia non-miscare de caldura – in cazul in care energia este consumata in afara exercitiilor active – apare in organism in “grasime bruna”, potrivit lui Thornalley. Oamenii au doua tipuri de grasimi – grasime alba, un magazin de exces de calorii si grasime bruna, care genereaza caldura. Grasimea bruna produce caldura involuntar, printr-un proces numit termogeneza. Este reglementata de hormonul tiroidian si de sistemul nervos si poate explica o variatie ulterioara a ratei metabolice de repaus, in special la barbati. (Bebelusii au niveluri mai mari de grasime bruna decat adultii pentru a opri hipotermia). Aceasta proportie mai mare a masei corporale, care este capabila sa produca caldura involuntar, determina ca, in medie, barbatii nu simt frigul la fel de usor ca femeile – si, pe timp de vara, rezulta ca au o toleranta mai mica pentru caldura de afara, deoarece corpurile lor produc mai multa caldura la o rata metabolica in repaus, se incalzeste mai repede. Dar, asa cum arata rapid Thornalley, nu fiecare persoana este la fel. Unii barbati au rate de metabolizare mai scazute decat unele femei, asa ca, in unele cazuri, se poate intampla de fapt invers.