Adeziv

Materialele care se folosesc in izolarea diferitelor sisteme pot fi montate cu ajutorul unor adezivi, a unor mijloace mecanice sau prin combinarea celor doua metode. Tehnologia moderna ofera o gama larga de adezivi pentru orice necesitate tehnica, motiv pentru care aceste produse sunt utilizate foarte frecvent in etapele de izolare ale sistemelor de climatizare si sistemelor frigotehnice.

 

Adeziunea este influentata de fortele moleculare, iar fiindca suprafetele izolatiilor termice sunt adesea neregulate, tipurile de adeziv corespunzatoare trebuie sa aiba proprietati de ermetizare si umplere a golurilor. De asemenea, compatibilitatea cu suprafetele implicate in proces este un aspect foarte important, motiv pentru care anumite izolatii necesita tipuri specifice de adeziv.

 

Tipuri de adezivi pentru izolatii

Unele tipuri de adeziv sunt utilizate pentru montarea sectiunilor prefabricate de izolatie sau pentru lipirea izolatiei flexibile in cazul diferitelor tipuri de echipamente si conducte. In general, substantele de acest tip sunt foarte consistente si au caracteristici foarte bune de umplere a golurilor, avand un continut solid ridicat (o vascozitate ridicata).

 

Alte tipuri de adeziv sunt special concepute pentru a lipi sau a acoperi materialele de finisaj montate peste izolatia tevilor, conductelor si echipamentelor. De regula, acesti adezivi sunt acetati de polivinil pe baza de apa (PVA) si emulsii copolimerice de PVA.

 

Exista si adezivi speciali pentru atasarea materialelor laminate flexibile si a foliilor (de plastic) pe izolatiile termice. In plus, un astfel de adeziv va asigura prinderea acestor materiale de propria suprafata (in cazul suprapunerii unor sectiuni).

 

Principalele caracteristici ale adezivilor sunt:

- calitatea fabricarii si ritmul in care isi pierd proprietatile;

- consistenta si gradul de adecvare la diverse metode de aplicare (cu pensula, cu spray-ul, etc.);

- gradul de acoperire a suprafetelor;

- cantitatea de continut solid (caracteristica ce influenteaza ritmul de pierdere a apei sau solventilor din compozitie);

- gradul de absorbtie in cazul izolatiilor poroase;

- toxicitatea;

- valorile de temperatura si umiditate pe care le suporta la aplicare;

- timpul in care face priza;

- timpul de stabilizare;

- durata pastrarii proprietatilor pe parcursul depozitarii;

- riscul de coroziune;

- rezistenta la solventi.

 

Pierderea lenta a apei poate transforma adezivul in agent coroziv pentru traseele metalice. Adezivii alcalini, precum silicatul de sodiu, pot ataca aluminiul si fibra de sticla. Spumele organice, in special cele de polistiren, sunt vulnerabile anumitor tipuri de solventi.

 

Proprietatile care afecteaza comportamentul adezivilor dupa aplicare

- Limitele de temperatura. Exista anumite intervale de temperatura in care un adeziv va ramane eficient, fara a pierde foarte mult din proprietatile de liant. Majoritatea tipurilor de adeziv pentru izolatii termice au temperaturi de utilizare intre -50 de grade Celsius si 120 de grade Celsius. In plus, unele combinatii de adezivi si izolatii pot fi folosite si in afara acestor limite.

 

- Puterea de adeziune. Intrucat densitatea materialelor de izolare este foarte mica, iar consistenta acestora poate duce usor la ruperi si desprinderi, puterea adezivului nu este, de regula, o caracteristica atat de importanta. Cu toate acestea, puterea de lipire a adezivului trebuie sa depaseasca puterea de coeziune a izolatiei in orice aplicatie. In cazul materialelor de izolare dense si puternice, va fi necesara folosirea unui adeziv mai puternic, intrucat acesta va trebui sa poata sustine greutatea izolatiei fara riscuri.

 

Vollmax iti pune la dispozitie o gama larga de adezivi pentru izolatii termice. Produsele pe care ti le oferim sunt concepute pentru izolarea tubulaturii din instalatiile de racire, refrigerare, aer conditionat, incalzire si sanitare. Descopera oferta si profita de calitatea superioara a adezivilor K-Flex!

Nu se pot găsi produse care să coincidă cu selecția.