Nivelurile ridicate de umiditate din locuinta pot favoriza atat situatii neplacute, cat si situatii de risc asupra sanatatii. Atunci cand aerul din casa este foarte umed, peretii si suprafetele din lemn pot fi afectate. Tencuiala se poate desprinde, iar usile sau ramele din lemn isi pot schimba forma si proprietatile. In plus, atmosfera devine sufocanta, chiar daca temperatura din spatiul interior nu este deosebit de ridicata. Acestea sunt situatiile de disconfort create de nivelul ridicat de umiditate relativa din aer.
Daca lipsa confortului nu este un motiv suficient pentru a te determina sa iei masuri in privinta umiditatii din casa, pericolele asupra sanatatii ar trebui sa te convinga. Dupa cum probabil deja stii, aerul umed favorizeaza dezvoltarea mucegaiului. Acesta se va dezvolta rapid in incaperile si zonele intunecate din locuinta, precum colturile camerelor sau sala de baie. Pe langa deteriorarea suprafetelor pe care se dezvolta, mucegaiul va reprezenta si un risc pentru sanatatea persoanelor din casa, intrucat sporii de mucegai pot declansa afectiuni ale tractului respirator.
Exista doua variante de rezolvare a acestei situatii: ventilarea naturala (deschiderea usilor si ferestrelor pentru a aerisi locuinta) si folosirea unui dezumidificator. Din pacate, verile noastre sunt foarte calduroase si umede, astfel incat aerisirea locuintei nu va aduce nici confort, nici o schimbare foarte mare in umiditatea relativa din casa.
In plus, deschiderea ferestrelor iarna va duce la un consum ridicat de energie pentru incalzirea locuintei. Tocmai de aceea, foarte multe persoane cauta un dezumidificator ieftin pentru a rezolva aceasta problema in cel mai eficient mod cu putinta.
Ce este un dezumidificator?
Dezumidificatorul este un dispozitiv care functioneaza cu scopul de a reduce umiditatea relativa din spatiul interior. Practic, acesta ventileaza aerul si il recircula pana il aduce la valorile de umiditate selectate de utilizator. Condensul acumulat de aparat este pastrat in rezervor, iar unele modele permit scurgerea condensului pe masura ce se acumuleaza (prin racordarea la o scurgere din locuinta).
Cum alegi modelul potrivit de dezumidificator?
Aceste aparate pornesc de la un pret de cateva sute de lei si pot ajunge sa coste chiar si mii de lei, in functie de model. Multe persoane cauta un dezumidificator ieftin, insa pretul va oglindi calitatea. Astfel, in cazul in care te orientezi numai dupa pret, exista posibilitatea ca banii pe care i-ai cheltuit sa nu rezolve problema umiditatii din casa. Iata de ce!
De obicei, un dezumidificator ieftin este conceput pentru spatiile foarte mici. Astfel, incaperile cu o suprafata de pana la 20mp vor putea fi deservite corespunzator de un astfel de aparat. Practic, daca vrei sa asiguri dezumidificarea unei incaperi cu suprafata mare sau chiar a unei zone din locuinta, va trebui sa alegi un model cu o capacitate mai mare.
In plus, rezervorul de condens (unde se acumuleaza apa retinuta din aer) al unui dezumidificator ieftin va fi destul de mic. Aceste aparate se opresc atunci cand rezervorul este plin, astfel incat un rezervor cu volum mic va duce la oprirea frecventa a aparatului tau.
Functiile unui dezumidificator ieftin, ca si modul de functionare, ar putea lasa de dorit. Astfel, aparatul pe care il alegi in functie de pret ar putea fi galagios si ar putea oferi performante minime. In schimb, atunci cand alegi un model putin mai performant, te vei bucura de o functionare silentioasa si de functii de purificare a aerului. In plus, modelele cu un raport bun calitate-pret vor oferi si functia de uscare a rufelor. Astfel, vei putea pozitiona aparatul langa rufele umede, iar acesta va asigura uscarea lor intr-un timp foarte scurt, lasand incaperea la un nivel optim de umiditate relativa.