În general, atunci când vedem că aerul condiționat nu răcește, avem tendința să credem că problema constă în lipsa de gaz. De asemenea, credem în mod greșit că gazul dintr-un aparat de aer condiționat trebuie schimbat, înlocuit sau reîncărcat după un anumit timp. Dacă aparatul de aer condiționat este bine instalat și nicio țeavă nu a fost ruptă prin frecare, vibrații etc. gazul nu are cum să se piardă, putând rămâne în aparat și în instalație ani la rând.
Iată de ce aerul condiționat este posibil să răcească puțin sau să nu răcească deloc.
Filtre murdare, unul dintre motivele pentru care aerul meu nu răcește
Unul din motivele pentru care aerul condiționat nu răcește îl reprezintă filtrele foarte murdare din unitatea interioară. Mulți oameni uită că menținerea filtrelor curate este esențială nu numai pentru buna funcționare a unității, ci și pentru a reduce consumul. Nu trebuie forțată funcționarea aparatului și trebuie menținut un mediu mai curat, deoarece acestea sunt responsabile pentru filtrarea aerului din casă.
Filtrele extrem de murdare pot provoca înghețarea unității interioare și pot apărea scurgeri în unitatea interioară.
Ventilatorul interior este murdar
Tocmai am vorbit despre filtre și că trebuie să le păstrați curate pentru ca aerul condiționat să funcționeze perfect. Acest lucru este ceva pe care oricine îl poate face fără probleme și este într-adevăr unul dintre puținele lucruri pe care trebuie să le facem pentru a menține aparatul de aer condiționat în stare bună.
Totuși o altă problemă, deși mult mai puțin frecventă este acumularea de murdărie în ventilatorul (rotorul) unității interioare. Această problemă apare, de obicei, cu mult mai multă virulență în unitățile ce dau doar aer rece și mai puțin în unitățile cu pompă de căldură.
De asemenea, o astfel de problemă este mai des întâlnită în spațiile pentru fumători, fabrici sau în spațiile unde sunt folosite spray-uri precum lacuri sau vopsele, deoarece acestea ajută la fixarea murdăriei. Curățarea ventilatorului este o modalitate foarte ușoară de a repara un aparat de aer condiționat care nu răcește.
Schimbătoare de căldură interioare sau exterioare murdare
După cum ați văzut, este important să mențineți curate filtrele aparatelor de aer condiționat pentru o funcționare corectă. Același lucru este valabil și în cazul schimbătoarelor de căldură. Acestea reprezintă o parte fundamentală a aparatelor de aer condiționat. Toate instalațiile de climatizare de fereastră, split sau cu tubulatură au două schimbătoare de căldură, unul în interior (schimbător de căldură în interior) și altul în exterior (schimbător de căldură exterior), deși în unitățile de climatizare de fereastră cele două nu sunt împreună în aceeași unitate.
Schimbătorul unității interioare se află chiar în spatele filtrelor de aer și acestea sunt responsabile de prevenirea murdăririi acestuia, acesta fiind unul dintre motivele cele mai importante pentru păstrarea acestor filtre curate. Este importantă prevenirea murdăririi schimbătorului sau înfundării lui, deoarece curățarea lui este destul de laborioasă și costisitoare. Curățarea regulată a filtrelor va ajuta foarte mult schimbătoarele să rămână în stare bună.
Un schimbător interior foarte murdar va avea același efect ca și filtrele foarte murdare, va reduce presiunea gazului, va micșora consumul de energie electrică și poate îngheța unitatea interioară, ceea ce, la rândul său, va face ca aerul condiționat să răcească puțin.
Pe de altă parte, schimbătorul unității exterioare va fi responsabil de “expulzarea” căldurii către exterior și dacă este murdar va împiedica apariția acestei descărcări de căldură. Acesta va determina creșterea presiunii și odată cu ea creșterea consumului, zgomotului și forțarea funcționării aparatului, ajungând chiar să oprească unitatea din cauza presiunii ridicate, dacă este extrem de murdar. Prin urmare, are loc o pierdere treptată a performanței, iar aerul condiționat nu răcește suficient sau nu ventilează.
Pentru a curăța aceste schimbătoare de căldură, puteți folosi o perie moale, evitând în orice moment să îndoiți foile de aluminiu din care sunt fabricate. Deoarece aerul trebuie să treacă printre ele, este indicat să faceți asta cu unitatea oprită.
Condensatorul de pornire
Condensatorul de pornire are rolul de a oferi motoarelor aparatelor de aer condiționat curentul necesar pentru a putea porni. În general, aceste dispozitive au 3 motoare, motorul ventilatorului extern, motorul ventilatorului intern, compresorul și 2 sau 3 condensatoare.
În prezent, aparatele de aer condiționat inverter sunt dotate cu condensatoare integrate în plăci electronice complexe, astfel încât este imposibil să înlocuiți aceste condensatoare fără a fi nevoie să înlocuiți întreaga placă electronică.
Puteți crede că nu funcționează un condensator, fie al ventiltorului, fie al compresorului când funcționează toate componentele, mai puțin ventilatorul sau compresorul.
De asemenea, o altă cauză a faptului că aerul condiționat nu răcește poate fi blocarea ventilatorului exterior.