Aer condiționat: Cum se poate economisi energie în timpul folosirii sale

Odată cu sosirea sezonului de vară sau de iarnă începe și cel al aerului condiționat. Din ce în ce mai multe persoane aleg aerul condiționat pentru a avea parte în casă de confort.

Aparatul de aer condiționat s-a dovedit a fi opțiunea ideală, datorită simplității și ușurinței de  instalare, versatilității demonstrate de-a lungul timpului. În plus, datorită lui se poate face și economie, deoarece acesta este cel mai eficient și mai economic mijloc de a ne bucura de o atmosferă cât mai plăcută în casă.

Datorită tehnologiei inverter și a echipamentelor cu eficiență energetică A + și superioare, am observat de acum câțiva ani modul în care consumul de aer condiționat a scăzut treptat. În același mod și nu mai puțin adevărat, am văzut cum a crescut dramatic prețul energiei electrice și chiar dacă consumul real a scăzut într-o mare măsură (în unele cazuri cu mai mult de 50%) , nu așa s-a întâmplat și cu factura de energie electrică.

Așadar, este foarte important pentru economia noastră și pentru bunăstarea planetei să încercăm să reducem cât mai mult consumul de energie electrică. În acest sens, consumul de aer condiționat în casele noastre este o parte fundamentală a consumului nostru la sfârșitul lunii, căci este, fără îndoială, aparatul care consumă cel mai mult din casă în lunile de vară, fiind capabil să reprezinte până la 70% din totalul consumului electric al casei în aceste luni.

În continuare vă vom prezenta câteva trucuri și sfaturi pentru a economisi energia electrică începând de la momentul cumpărării și instalării până la întreținerea aparatului de aer condiționat.

Cum să economisiți energie când folosiți aparatul de aer condiționat?

  • Eficiența energetică a aerului condiționat. În primul rând pentru a nu consuma o mulțime de energie electrică folosind aerul condiționat trebuie întotdeauna optat pentru cele mai multe eficiente unități din punct de vedere energetic. Prin urmare, atunci când cumpărați aparate de aer condiționat trebuie întotdeauna să alegeți unități inverter, cu cea mare eficiență energetică, începând cu clasa A + (de preferință un +++), pentru că, deși sunt unități mai scumpe, în timp vă veți convinge că sunt mai economice decât cele mai puțin eficiente ( veți economisi până la 40-60% în comparație cu unitățile convenționale).

Alimentare: Trebuie să alegeți întotdeauna puterea necesară pentru aparatul de aer condiționat, nu trebuie să instalați unități cu putere mai mare, nici pe cele care au mai puțin decât este necesar.

Instalarea sistemului de aer condiționat: O amplasare nepotrivită a unității interioare și exterioare poate duce la creșterea consumului. Apelați la o echipa noastră de profesioniști pentru a primi cele mai bune sfaturi în ceea ce privește instalarea aparatului de aer condiționat.

Temperatura: O greșeală comună ce mărește foarte mult consumul de energie al aerului condiționat este de a regla o temperatură prea mare în timpul iernii și una foarte scăzută în timpul verii. Temperatura ideală din casă, pe  timp de  vară, este între 24 și 27 ° C și în timpul iernii între 20 și 23 ° C. Pentru fiecare grad pe care îl micșorăm sau creștem, putem consuma până la 8% mai multă energie.

Izolație: Izolația slabă a casei sau biroului poate provoca o pierdere imensă în ceea ce privește performanța. Locul unde instalăm aparatul trebuie izolat cât mai bine posibil.

Simplul fapt de a închide ferestrele și ușile sau de a atrage jaluzele sau perdelele poate fi suficient pentru a scădea costurile energiei electrice.

Filtre murdare. Filtrele de aer condiționat murdare nu doar deteriorează aparatul, ci  influențează negativ și consumul de energie al aparatului de aer condiționat. Este esențial să păstrați filtrele de aer condiționat curate pentru a evita eventualele problemele și a economisi energie.

Ventilatorul și schimbătorul de căldură din interior trebuie să fie curate. Pe lângă curățarea filtrelor, trebuie să curățați și ventilatorul și schimbătorul de căldură din interior. Este adevărat, curățarea acestora din urmă este mai complicată decât în cazul filtrelor, dar ar trebui făcută la fiecare câțiva ani pentru a menține aparatul de aer condiționat în stare bună și pentru a evita problemele de funcționare, sănătate și desigur cheltuielile electrice inutile. Pentru a curăța aceste componente, este indicat să apelați la profesioniști.

Ventilatorul și schimbătorul extern trebuie să fie, de asemenea, curate. Unitatea exterioară, cea mai trecută cu vederea în cazul aparatelor de aer condiționat, de asemenea, are multe de spus. O unitate exterioară foarte murdară sau slab ventilată poate provoca creșterea consumului de electricitate. Și această unitate trebuie curățată la fiecare câțiva ani pentru a o menține în cele mai bune condiții posibile.

Ventilație naturală. Trebuie utilizată ventilația naturală ori de câte ori este posibil. Adesea simpul act de deschidere a ferestrelor ne poate rezolva problemele legate de căldura din anumite momente ale zilei, mai ales dimineața și noaptea.

Mod Eco. Dacă aparatul de aer condiționat are un mod Eco, acest lucru vă poate ajuta să reduceți consumul cu până la 30%, utilizați-l.