O echipa de cercetatori de la Universitatea Nationala din Singapore (NUS) a creat un noi sisteme climatizare pe baza de apa, care raceste aerul pana la 18 grade Celsius, fara utilizarea compresoarelor cu consum mare de energie si a agentilor frigorifici chimici, daunatori mediului. Aceasta tehnologie este un adevarat „game-changer” in domeniu si ar putea sa inlocuiasca principiile de racire vechi de secole, care sunt inca folosite in instalatiile noastre moderne de climatizare. Potrivit atat pentru utilizarea in interior cat si in exterior, noul sistem este portabil si poate fi personalizat pentru toate tipurile de conditii meteorologice.
Noul sistem de climatizare creat de aceasta echipa, este rentabil pentru productie si este, de asemenea, mai ecologic si mai durabil decat cele aflate pe piata in momentul asta. Sistemul consuma cu aproximativ 40% mai putina energie electrica decat aparatele de aer conditionat pe baza de compresor, utilizate in case si cladiri comerciale. Acest lucru se traduce prin reducerea cu mai mult de 40% a emisiilor de carbon. In plus, adopta o tehnologie de racire bazata pe apa in loc sa foloseasca racitoare chimice, cum ar fi clorofluorocarburile si hidroclorofluorocarbonul, pentru racire, facandu-le astfel mai sigure si mai ecologice.
Pentru a adauga un alt avantaj la pedigree-ul sau ecologic, noul sistem genereaza si apa potabila, in timp ce raceste aerul inconjurator.
Tehnologie de racire inovatoare, bazata pe membrane si apa
Sistemele curente de climatizare necesita o cantitate mare de energie pentru a indeparta umiditatea si pentru a raci aerul dezumidificat. Prin dezvoltarea a doua sisteme, pentru a efectua separat aceste doua procese, echipa NUS Engineering poate controla mai bine fiecare proces si, prin urmare, obtine o eficienta energetica mai mare.
Noul sistem de climatizare foloseste mai intai o tehnologie inovatoare pe baza de membrana – un material asemanator hartiei – pentru a elimina umezeala din aerul exterior umed. Aerul dezumidificat este apoi racit printr-un sistem de racire cu punct de roua, care utilizeaza apa ca agent de racire in loc de agenti frigorifici chimici nocivi. Spre deosebire de aparatele de aer conditionat de compresie a vaporilor, sistemul nou nu elibereaza aer cald in mediul inconjurator. In schimb, un flux de aer rece care este relativ mai putin umed decat umiditatea mediului este descarcat – negand efectul microclimatului. Aproximativ 12 pana la 15 litri de apa potabila pot fi recoltati, dupa ce ati operat sistemul de aer conditionat timp de o zi.
“Tehnologia noastra de racire poate fi usor adaptata pentru toate tipurile de conditii meteorologice, de la climatul umed de la tropice pana la climatul arid din desert. In timp ce poate fi folosit pentru spatiile de locuit interioare si spatiile comerciale, este de asemenea potrivit pentru spatii extrem de inchise, cum ar fi adaposturi sau buncare, unde indepartarea umiditatii din aer este esentiala pentru confortul oamenilor, precum si pentru functionarea durabila a echipamentelor delicate “, a explicat Prof. Chua.
Echipa de cercetare perfectioneaza in prezent designul sistemului de aer conditionat pentru a-si imbunatati in continuare utilitatea. Cercetatorii NUS lucreaza, de asemenea, pentru a incorpora caracteristici inteligente, cum ar fi setarile termice pre-programate, bazate pe gradul de ocupare si urmarirea in timp real a eficientei energetice. Echipa spera sa colaboreze cu partenerii din industrie pentru a comercializa aceasta tehnologie, cat mai curand.