Absolut toate barurile si restaurantele moderne folosesc masini de gheata pentru a putea servi bauturi reci si a pregati diverse preparate culinare. Aceste echipamente profesionale pot fi folosite pentru a face cuburi, fulgi sau diferite forme de gheata, astfel incat vor fi ideale pentru crearea unor sortimente speciale de bauturi (in special vara) si pentru accentuarea gustului bauturilor racoritoare.
Masini de gheata - racire performanta pentru mediul comercial
Exista doua mari tipuri de astfel de masini: masinile pentru fulgi de gheata si cele pentru cuburi de gheata. Cele din urma pot avea o productie de pana la 300 kg de gheata in 24 de ore, iar cuburile pot avea diferite forme si dimensiuni. Cantitatile de gheata produse vor varia in functie de capacitatea, puterea si volumul echipamentului folosit.
Masini de gheata - mod de functionare
Pentru a intelege modul de functionare al unei masini de gheata, trebuie sa fii familiarizat cu procesul modern de refrigerare. Acest proces nu s-a schimbat foarte mult in decursul ultimilor ani, ci doar a devenit mai eficient. Astfel, echipamentele profesionale de astazi sunt dotate cu compresoare mai puternice si consuma mai putina energie in cadrul procesului de refrigerare.
Toate aparatele frigorifice folosesc un refrigerant, acesta fiind un gaz care transfera caldura foarte eficient atunci cand isi schimba starea de agregare. Cand refrigerantul trece prin compresor, presiunea si temperatura sunt ridicate. Gazul comprimat este fortat printr-un condensator realizat din tuburi subtiri, transformand gazul in lichid. Apoi, lichidul este introdus intr-o camera de expansiune (sau un evaporator). Lichidul se evapora, transformandu-se, din nou, in gaz. Caldura este absorbita in timpul evaporarii, iar acest proces asigura efectul de racire. In cazul unei masini de gheata profesionale, evaporatorul raceste apa in mod direct in timp ce aceasta umple tavile de gheata.
Tavile de gheata din interiorul unui echipament de uz comercial sunt conectate la un sistem de tevi care asigura transferul de caldura. Tava de gheata este racita prin procesul de refrigerare, iar masina de gheata pompeaza apa dintr-un rezervor si o distribuie in mod lent in tava. Astfel, apa ingheata gradual (in straturi), producand gheata clara (translucida).
Dupa cateva minute de la inceperea procesului de refrigerare, masina de gheata activeaza o valva care este conectata la tevile de transfer al caldurii. Atunci cand aceasta valva este activata, directia refrigerantului se schimba, inversand procesul. Compresorul va forta gazul intr-un tub de bypass. Fara a fi condensat, gazul fierbinte ajunge din nou la evaporator, facand ca tevile de transfer de caldura si tava de gheata sa se incalzeasca rapid. Acest proces va desprinde din tava cuburile de gheata nou-formate.
Unele masini de gheata sunt prevazute cu un piston care va elibera tava de cuburile de gheata produse, in timp ce alte modele mai noi sunt dotate cu tavi inclinate, astfel incat cuburile de gheata vor aluneca imediat ce au fost produse si desprinse.
Vollmax iti pune la dispozitie o multitudine de masini de gheata de calitate superioara, fabricate de cei mai mari producatori din domeniu. Alege unul din zecile de modele si bucura-te de preturi excelente si garantie direct de la producator!
Citeste mai putin
Conectare
Creează un cont nou