Dacă ați vrea să scăpați de mirosul urât ce vine din aerul condiționat, dar  încă nu știți de ce iese un miros urât din aparatul de aer condiționat, vă recomandăm să citiți acest articol, deoarece vă vom explica motivele cele mai frecvente de producere a aceste mirosuri.

Cum evitați mirosurile urâte?

Un aparat de aer condiționat ar putea emana mirosuri urâte din cauza:

-Mizeriei din unitatea interioară (radiator, tava de scurgere, ventilator sau filtre).

-Scurgerii- mirosul nu este produs de aparat, acesta îl atrage în interior, prin scurgere.

-Recirculării aerului- aparatul nu miroase, doar recirculă un aer urât mirositor.

Unitate interioară murdară

O unitate interioară murdară, fie că este vorba de filtre, ventilatoare, radiatoare sau tava de condens, produce un miros urât, deoarece, în afară de acumularea de mizerie și umiditate, se acumulează și se proliferează ciuperci și bacterii care sunt în mare măsură responsabile pentru aceste mirosuri urâte. Prin umare, modul de evitare a acestui lucru este foarte simplu. Aparatul de aer condiționat trebuie menținut cât mai curat și uscat posibil pentru a preveni proliferarea acestor ciuperci și bacterii.

Având în vedere că una dintre cele mai mari probleme o reprezintă curățarea aparatului de aer condiționat și văzând cum putem face acest lucru în mod corect, acum vom aborba la un alt punct important care contribuie foarte mult la eliminarea ciupercilor și bacteriilor care se acumulează în aerul condiționat.

Umiditatea contribuie la reproducerea ciupercilor și le permite să se dezvolte într-un astfel de mediu. Pentru a le distruge trebuie să eliminată umiditatea.

Dar … Aerul condiționat nu îndepărtează umiditatea? Da, desigur! Aerul condiționat elimină umiditatea, deoarece aceasta este condensată în schimbătorul de căldură din interior unde este mai rece și această umiditate se prelinge sub formă de picături în tava de scurgere, acestea fiind eliminate prin țeava de scurgere a unității interioare. Dar problema nu este apa care se scurge, problema este apa care rămâne în aparat și în vasul de scurgere, mai ales dacă scurgerea nu are o pantă abruptă.

 Cum se poate elimina apa din aparatul de aer condiționat?

Pentru a elimina apa acumulată trebuie „uscat“ aparatul. Unele unități moderne au deja incorporate funcții de auto-curățare, care reduc în mare măsură aceste probleme. Altele, din gama de top au filtre de plasmă care elimină 99% din viruși și bacterii, dar majoritatea oamenilor nu au  nici aparate cu filtre de plasmă, nici aparate de aer condiționat care elimină toți virușii și bacteriile. Prin urmare, pentru a evita apariția de ciuperci în aparat trebuie să faceți următoare lucruri:

Când se încheie sezonul de vară și nu mai folosiți aerul condiționat pentru o vreme, aveți 2 opțiuni:

Porniți ventilatorul de la aparatul de aer condiționat timp de câteva ore pentru a usca aparatul cât mai bine posibil. Procedând astfel, veți elimina cea mai mare parte a apei care se poate acumula în aparat și veți preveni apariția ciupercilor.

Puteți fi puțin mai radicali, dacă vă grăbiți. În loc să porniți ventilatorul, porniți căldura. În acest fel aparatul se va usca și mai bine, și mai repede.

Este indicat să faceți acest lucru ori de câte ori se încheie sezonul cald și încetați să mai folosiți aparatul. Acest lucru va împiedica producerea de mirosuri urâte anul următor.

Aerul condiționat miroase a scurgere

Dacă aparatul de aer condiționat miroase a scurgere, problema este evidentă, aparatul atrage aerul din scurgere și îl bagă în acasă. Această problemă apare din două motive:

– Scurgerea unității interioare este conectată la scurgerea generală a casei.

-Această scurgere, care merge de la unitatea interioară la cea generală, nu are un sifon sau sifonul este foarte mic.

Soluții pentru aceste cazuri:

Puneți un sifon la scurgere sau dacă aveți deja un sifon, măriți-l pentru a acumula mai multă apă. Aveți grijă să nu se usuce și, prin urmare, să nu treacă mirosul urât.

Montați o pompă de apă în scurgerea unității interioare. Pompa de apă dispune de supape care împiedică pătrunderea apei, aerului, mirosului în unitatea interioară.

Montați un robinet la scurgerea unității interioare, în timpul verii sau când porniți aerul rece îl deschideți, iar iarna îl închideți,

Amplasați scurgerea într-un loc de unde nu poate atrage tot felul de mirosuri.

Așa cum am spus, rezolvarea acestei probleme va fi posibilă numai prin eliminarea cauzei mirosului urât, care în orice caz nu se află în aparatul de aer condiționat, ci în ceva extern.